Partner serwisu
24 lipca 2024

„Boska cząsteczka” zbadana pod kątem pochodzenia

Kategoria: Aktualności

Bozon Higgsa, odkryty kilkanaście lat temu, jest kluczowy dla zrozumienia, jak cząstki elementarne zyskują masę. Naukowcy z Instytutu Fizyki Jądrowej PAN w Krakowie, RWTH Aachen University i Max-Planck-Institut für Physik dokonali istotnego postępu w badaniach teoretycznych dotyczących bozonu Higgsa, nazywanego również „boską cząstką”. Skupili się na wyznaczaniu wartości przekroju czynnego bozonów Higgsa w zderzeniach gluon-gluon, które są odpowiedzialne za produkcję około 90% higgsów.

„Boska cząsteczka” zbadana pod kątem pochodzenia

Zmierzyć trudnomierzalne

Ich prace uwzględniały pewne poprawki, które zwykle są pomijane ze względu na ich pozornie niewielki wkład, ale które okazały się mieć znaczący wpływ na wyniki. W szczególności, uwzględnili wpływ mas kwarków pięknych, co doprowadziło do niewielkiego, ale zauważalnego przesunięcia wartości o około jeden procent.

„Wartości przekroju czynnego na produkcję bozonu Higgsa znalezione przez naszą grupę oraz zmierzone w dotychczasowych zderzeniach wiązek w akceleratorze LHC są praktycznie takie same, naturalnie przy uwzględnieniu obecnych niedokładności obliczeniowych i pomiarowych. Wygląda więc na to, że w obrębie badanych przez nas mechanizmów odpowiedzialnych za powstawanie bozonów Higgsa nie widać zwiastunów nowej fizyki – przynajmniej na razie” − podsumowuje prace zespołu dr Poncelet.

Na razie, wyniki te nie wskazują na obecność nowej fizyki w zjawiskach towarzyszących powstawaniu bozonów Higgsa. Jednakże, z biegiem czasu, jak będą pojawiać się nowe dane z kolejnych cykli badawczych Wielkiego Zderzacza Hadronów, może to się zmienić. Na razie, Model Standardowy wydaje się być bezpieczny i w teorii i w praktyce.

Zachęcamy do zapoznania się z pełną treścią komunikatu Instytutu Fizyki Jądrowej Polskiej Akademii Nauk: pobierz plik PDF.

źródło: PAN
fot. PAN
Nie ma jeszcze komentarzy...
CAPTCHA Image


Zaloguj się do profilu / utwórz profil
ZAMKNIJ X
Strona używa plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. OK, AKCEPTUJĘ