Partner serwisu
25 lutego 2015

Michelin nagrodzony za innowacyjną technologię

Kategoria: Z życia branży

Wyróżnienie w kategorii Technologia Oponiarska Roku zostało przyznane za opracowanie rewolucyjnej technologii, która pozwala zachować maksymalną przyczepność nawet częściowo zużytych opon.

Michelin nagrodzony za innowacyjną technologię

Michelin otrzymał w Kolonii nagrodę Tire Technology International Awards for Innovation and Excellence 2015 w dwóch kategoriach: Firma Oponiarska Roku oraz Technologia Oponiarska Roku.

Wyróżnienie w kategorii Technologia Oponiarska Roku zostało przyznane za opracowanie rewolucyjnej technologii EverGripTM wykorzystanej w oponach MICHELIN Premier A/S. Technologa pozwala zachować maksymalną przyczepność nawet częściowo zużytych opon.

Opony MICHELIN Premier A/S mają ukryte rowki odsłaniające się w miarę zużywania się ogumienia, które zapewniają bezpieczeństwo poprzez skuteczne odprowadzanie wody. W utrzymaniu wysokiej przyczepności pomaga też unikalna mieszanka gumy wykorzystana w bieżniku opony.

Dotychczas w przypadku tradycyjnych opon ich stopniowe zużywanie się powodowało zmniejszenie głębokości rowków, a przez to obniżenie przyczepności na mokrej nawierzchni, co wydłużało drogę hamowania. Te aspekty bezpieczeństwa użytkowników opon były dla inżynierów Michelin szczególnie istotne, ponieważ, jak pokazują badania, prawdopodobieństwo wypadku na mokrej nawierzchni jest ponad dwa razy większe niż na suchej.

Michelin inwestuje w badania i rozwój ponad 600 mln euro rocznie.

Tire Technology International Awards for Excellence and Innovation
To nagroda za inteligentne myślenie i wkład pracy w projektowanie i produkcję opon. Lista nominowanych powstaje na podstawie zgłoszeń przesłanych przez czytelników magazynu Tire Technology International przy wsparciu redakcji. Następnie jest wysłana do zespołu niezależnych ekspertów branżowych z całego świata, którzy oddają głosy na zwycięzców. Wręczenie nagród odbywa się podczas dorocznych targów Tire Technology Expo w Kolonii w lutym.

Źródło,fot.: Michelin

ZAMKNIJ X
Strona używa plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. OK, AKCEPTUJĘ