Partner serwisu
08 czerwca 2015

Drożdżowa rewolucja na polu biopaliw

Kategoria: Paliwa

Naukowcom z należącego do amerykańskiego Departamentu Energii BioEnergy Science Center oraz firmy Mascoma LLC udało się ostatnio stworzyć w laboratorium szczep drożdży, który potrafi przetwarzać 97% zawartych w roślinach cukrów w biopaliwa - podaje portal www.geekweek.pl.

Drożdżowa rewolucja na polu biopaliw

Jest to prawdziwa rewolucja, bo drożdże nazwane C5 FUEL są dużo wydajniejsze od tych używanych obecnie - te osiągają wyniki zbliżone maksymalnie do 30% i nie potrafią przetwarzać cukrów ksylozowych, wobec czego cały proces produkcji biopaliwa zajmuje dużo dłużej i jest bardziej kosztowny.

Do tego nowe drożdże potrafią przetworzyć rośliny w biopaliwo w przeciągu zaledwie 48 godzin.

Autorzy odkrycia wierzą, że dzięki temu biopaliwa będą mogły być jeszcze tańsze, a zatem będą coraz lepszą altternatywą dla paliw kopalnych.

Źródło: Oak Ridge National Laboratory za www.geekweek.pl

Fot. freeimages.com

ZAMKNIJ X
Strona używa plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. OK, AKCEPTUJĘ