Partner serwisu
16 maja 2017

Grupa CIECH: solidne wyniki finansowe w pierwszym kwartale 2017

Kategoria: Z życia branży

KIERUNEK: INWESTYCJE I SPECJALIZACJA

W kolejnych kwartałach w biznesie sodowym Grupa będzie skupiać się na rozwoju produktów specjalistycznych, ekspansji na nowe rynki (Afryka, Ameryka Łacińska) i doskonaleniu obsługi klientów. W długim okresie, popyt na sodę kalcynowaną na rynku krajowym może rosnąć wskutek ogłoszonych w ostatnich tygodniach decyzji o budowie lub rozbudowie fabryk produkujących szkło należących do światowych potentatów na tym rynku. Popyt na szkło płaskie systematycznie rośnie.

W celu lepszej obsługi klientów i wyższej efektywności sprzedaży, w zakładach w Janikowie powstanie nowoczesny magazyn, zwiększający kilkukrotnie powierzchnię składowania produktów solnych. W Grupie trwają także prace nad wprowadzeniem do oferty kolejnych produktów opartych na soli suchej i zwiększeniem mocy produkcyjnych tabletek solnych.

Natomiast CIECH Pianki buduje obecnie nowy magazyn bloków długich, który umożliwi zwiększenie efektywności oraz pracuje nad rozszerzeniem portfolio oferowanych pianek.

W biznesie AGRO prowadzone są znaczące inwestycje w badania i rozwój, koncentrujące się na pozyskiwaniu nowych rejestracji produktowych oraz dostępie do nowych substancji aktywnych.

W obliczu coraz silnej konkurencji i sytuacji na rynku surowców nasze priorytety pozostają niezmienne: dywersyfikacja źródeł przychodów, rozwój produktów specjalistycznych w oparciu
o intensywne działania z obszaru R&D, ekspansja na nowe rynki, dyscyplina kosztowa oraz dbałość o wysoką wydajność i jakość produkcji. Skuteczna realizacja naszych planów powinna przełożyć się na jeszcze lepsze relacje z klientami i wzrost wartości Grupy CIECH z korzyścią dla akcjonariuszy i pracowników – mówi Maciej Tybura.

Poniżej tabela z podstawowymi danymi dotyczącymi wyników Grupy CIECH za pierwszy kwartał.

Źródło: Informacja prasowa

Fot.: 123rf.com

ZAMKNIJ X
Strona używa plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. OK, AKCEPTUJĘ