Partner serwisu
13 marca 2014

Nowa technologia enzymu rewolucjonizuje pranie

Kategoria: Z życia branży

Firmy DuPont i Procter & Gamble (P&G) stworzyły nową technologię enzymu, która zapewnia lepszą moc czyszczenia w niskich temperaturach prania. Dzięki tej nowatorskiej metodzie odkryto optymalny enzym z klasy proteaz, którego wydajność w temperaturze 15,5°C odpowiada tej, którą produkty poprzedniej generacji osiągały w temperaturze 32°C.

Nowa technologia enzymu rewolucjonizuje pranie

Ta nowa proteaza poprawia wydajność prania w zimnej wodzie, umożliwiając konsumentom zmniejszenie zużycia energii, dzięki możliwości skutecznego prania w niższych temperaturach.

– Ta proteina ma potencjał, aby stać się jednym z najpowszechniej stosowanych enzymów modyfikowanych na świecie – powiedział William F. Feehery, prezes DuPont Industrial Biosciences. – Razem z Procter & Gamble udało nam się połączyć zasoby i talenty naszych globalnych zespołów, aby stworzyć ten produkt od podstaw. Rezultatem jest przełom dla konsumentów, dzięki zapewnieniu doskonałego czyszczenia tkanin w zimnej wodzie. – dodaje.

Nowy produkt umożliwia znaczne korzyści środowiskowe dla przemysłu detergentów. Na przykład w samych Stanach Zjednoczonych rocznie pierze się około 45 mld ładunków, co generuje około 40 mln ton emisji dwutlenku węgla. Jeśli wszystkie z nich zostałyby przeprowadzone w zimnej wodzie, to oszczędność energii z ogrzewania wody zmniejszyłaby emisję CO2 o 32,3 mln ton – równowartość rocznego zużycia energii elektrycznej przez 3,7 mln amerykańskich domów.

DuPont i P&G zostały wspólnie nagrodzone za produkt, w kategorii Bio-Innowacja Produktowa Roku. podczas ostatniej edycji World Bio Markets Conference (Światowej Konferencji Bio-Rynków) w Amsterdamie Impreza zgromadziła ekspertów akademickich, przemysłowych i politycznych, w celu zapewnienia kompleksowego spojrzenia na możliwości biogospodarek, w tym rynki końcowych użytkowników paliw odnawialnych, biochemikaliów i bioproduktów.

 

Źródło: DuPont

ZAMKNIJ X
Strona używa plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. OK, AKCEPTUJĘ