Partner serwisu
22 lutego 2024

Bo liczy się każda kropla... wody

Kategoria: Z życia branży

Skuteczne zarządzanie retencją wody w firmie. Opłaty za retencję. Przegląd nowoczesnych instalacji przemysłowych do wykorzystywania wód deszczowych. O tych istotnych aspektach związanych z retencją wody w polskiej gospodarce eksperci oraz przedstawiciele wielu branż przemysłu rozmawiają podczas II Konferencji Naukowo-Technicznej Technologie Retencji Wody w Przemyśle, która odbywa się 22-23 lutego 2024 r. w Warszawie.

Bo liczy się każda kropla... wody

Retencja wody w przemyśle to temat obecnie bardzo ważny i szeroko omawiany, dyskutowany w wielu środowiskach. – W Polsce zostało przygotowanych kilka programów, które mają ułatwić inwestycje związane z retencją wody w firmach – mówił Mateusz Grzeszczuk, prezes zarządu BMP, podczas otwarcia konferencji.

W programie konferencji znalazły się m.in. takie tematy, jak:

- przepisy prawne związane z retencją wody;

- opłaty za wody opadowe i roztopowe,

- instrumenty prawne dot. zagospodarowania wód opadowych,

- źródła finansowania inwestycji,

- instalacje przemysłowe do wykorzystania wód deszczowych,

- ochrona zasobów wodnych i sposoby zagospodarowania wód opadowych.

Ekstrema i norma w kształtowaniu zasobów wodnych – na co możemy liczyć a co już mamy – na pytania zawarte w temacie prezentacji starała się podczas swojego wystąpienia odpowiedzieć Małgorzata Stolarska, hydrolog i ekspert w dziedzinie gospodarki wodnej: – Woda to bardzo ważny czynnik życia. 65% zatrudnionych na Ziemi posiada pracę zależną od wody. Ekstremalne odstępstwa od normy obiegu wody wywołują sytuacje deficytów (susze) lub nadmiaru wody (powodzie) – to jeden z najważniejszych współcześnie problemów naszej planety – podkreśliła.

 

***
Organizatorem II Konferencji Naukowo-Technicznej Technologie Retencje Wody w Przemyśle jest firma BMP, wydawca czasopisma „Kierunek WOD-KAN” i portalu kierunekWODKAN.pl

Nie ma jeszcze komentarzy...
CAPTCHA Image


Zaloguj się do profilu / utwórz profil
ZAMKNIJ X
Strona używa plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. OK, AKCEPTUJĘ