Partner serwisu
24 lipca 2014

Konkurs w przemyśle metali nieżelaznych

Kategoria: Innowacje i nauka

65 mln zł przeznaczy Narodowe Centrum Badań i Rozwoju oraz KGHM Polska Miedź na drugi nabór wniosków w konkursie CuBR, w ramach którego można starać się o dotacje na badania naukowe, prace rozwojowe i działania wspierające transfer ich wyników w przemyśle metali nieżelaznych.

Konkurs w przemyśle metali nieżelaznych

Konkurs ma wyłonić projekty pozwalające uzyskać innowacyjne technologie, urządzenia, materiały i wyroby, które podniosą konkurencyjność polskiej branży metali nieżelaznych w skali gospodarki światowej.

W konkursie konsorcja naukowe
Mogą w nim wziąć udział konsorcja naukowe - pod warunkiem, że w ich skład wchodzi przynajmniej jedna jednostka naukowa nie będąca przedsiębiorcą i co najmniej jeden przedsiębiorca albo co najmniej dwie jednostki naukowe.

– Przemysł metali nieżelaznych jest potencjalnie jednym z fundamentalnych sektorów polskiej gospodarki. Chcemy skutecznie rywalizować z innymi krajami, ale dla zdobycia przewagi konkurencyjnej potrzebna jest inwestycja w nowoczesne technologie. – mówi profesor Krzysztof Jan Kurzydłowski, dyrektor Narodowego Centrum Badań i Rozwoju. – CuBR to program, w którym z inicjatywą prowadzenia prac nad takimi technologiami wychodzi KGHM. Daje to ogromne szanse na wdrożenie nowych technologii, które powstaną w trakcie jego realizacji – dodaje profesor.

Projekty z dotacją
Na dotacje mogą liczyć projekty obejmujące badania i prace rozwojowe związane z nowymi technologiami wydobycia, procesami metalurgicznymi, przetworzonymi oraz nowymi wyrobami i ich recyklingiem przy jednoczesnym obniżeniu kosztów środowiskowych. Wnioski można składać w ramach czterech obszarów tematycznych:
- górnictwo i geologia,
- przeróbka rud (mineral processing),
- metalurgia, przetwórstwo, nowe materiały
- ochrona środowiska, zarządzanie ryzykiem i efektywność w biznesie.

 

Źródło: KGHM, NCBR, pryzmat.pwr

 

ZAMKNIJ X
Strona używa plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. OK, AKCEPTUJĘ